Breaking News

Serial NETFLIX despre cel mai mare scandal sexual din gimnastica americană

Serial NETFLIX despre cel mai mare scandal sexual din gimnastica americană

Serial NETFLIX despre cel mai mare scandal sexual din gimnastica americană

Mini serialul a cutremurat o lume întreagă și a făcut audiențe record încă din primele zile de la lansare.

Ani întregi, mai ales în perioada de dinainte de revoluția din 1989, Statele Unite ale Americii erau văzute drept tărâmul făgăduinței, unde totul era posibil, fără ca lumea să cunoască putregaiul de sub ambalajul strălucitor.

Recent, platforma Netflix a lansat documentarul ”Scandal în gimnastica americană“, un film ce analizează mai profund abuzurile medicului Larry Nassar la lotul olimpic de gimnastică.

Documentarul urmăreste povestea lui Maggie Nichols  și felul în care jurnaliștii de la Indianapolis Star au adus la lumină ororile trăite de copile și de femei care doreau să devină gimnaste.

Maggie Nichols, componentă a lotului olimpic al SUA și campioană mondială cu echipa în 2015, este cea care l-a raportat pe doctorul Larry Nassar pentru abuzurile sale. Pe lângă mărturia sa tulburătoare, în documentar își mai spun povestea și Jamie Dantzscher, care a făcut și ea parte din lotul olimpic al SUA în anii 2000, dar și Rachael Denhollander, cea care a avut curajul să vorbească despre abuzurile suferite în copilărie cu jurnaliștii de la Indianapolis Star de la articolele cărora lumea a aflat despre aceste abuzuri.

Presa se peste Ocean relata în anul 2021, atunci când medicul abuzator a fost condamnat la închisoare, despre ororile petrecute la ferma deținută de românii Bela și Marta Karolyi. Dallas News relata amplu cel mai mare scandal sexual din istoria sportului, petrecut la ferma lui Bela Karolyi din SUA, locul unde s-au desfășurat, timp de decenii, antrenamentele echipei naționale de gimnastică a Statelor Unite.

Ferma Karolyi era de 8 kilometri pătrați la 273 kilometri sud-est de Dalas, în pădurile din Sam Houston National Forest, unde elita elitelor din gimnastica americană venea în speranța că va deveni următoarea Nadia Comăneci. Dar lucrurile nu stăteau deloc așa. Antrenamentele severe ale soților Karolyi, inspirate din sistemul sovietic, dar și ferma izolată, au creat o cultură de frică și intimidare care i-a permis doctorului Larry Nassar, doctorul echipei naționale de gimnastică, să abuzeze sexual tinere gimnaste pentru aproape două decenii.

Unul dintre procese, deschis în California de Jeanette Antolin, susține că mediul nociv de la ferma Karolyi au permis ca aceste abuzuri să se întâmple. ”A creat un mediu toxic, perfect potrivit pentru ca Nasar să abuzeze sistematic copii minori, inclusiv petenta, care erau captive la fermă”, se arată în proces.

Antolin a spus că prima dată când a fost invitată la fermă, la 14 ani, ”Eram extrem de încântată! Eram fericită să fac parte dintr-un grup atât de exclusiv de fete care urmau să ne reprezinte țara”.

Însă, mai târziu, tânăra gimnastă ajunsese să își urască deplasările acolo.

Era ca și cum mergeai la închisoare. Te îndreptai spre închisoare. Așa se simțea. Metoda manipulărilor lui Nassar era pe cât de simplă pe atât de întunecată. La Ferma Karolyi, unde antrenorii împingeau atleții dincolo de epuizare, Nassar apărea ca singurul prieten al fetelor, cu acces complet la copii și încrederea adulților”, a spus Antolin.

Documentarul de pe Netflix arată ororile din gimnastica americană

”Scandal în gimnastica americană aduce în atenție tot ceea ce înseamnă gimnastică de performanță, detaliind felul în care soții Karolyi au deținut monopolul lotului olimpic al SUA, la ferma lor din Texas. Însă, de departe, cel mai șocant este cum federația americană l-a acoperit timp îndelungat pe Larry Nasar de teama pierderii veniturilor uriașe pe care le avea.

”Ținta noastră nu a fost Larry Nasar, ci USA Gymnastics. Nu vrem să minimalizăm atrocitățile comise de el, dar am dorit să zugrăvim întregul tablou a celor întâmplate. Să demonstrăm cum o organizație a operat fără scrupule și le-a expus pe fete la un prădător sexual”, spune în film unul dintre jurnaliștii de la Indianapolis Star.

Larry Nassar a fost concediat de la lotul SUA în 2015, după ce fuseseră depuse câteva plângeri împotriva sa. Nassar, care a fost găsit vinovat de abuzuri sexuale împotriva tinerelor gimnaste, sub pretextul îngrijilor medicale, a fost condamnat de un tribunal din statul american Michigan la 175 de ani în închisoare.

Victimele abuzurilor sexuale din partea lui Larry Nassar, medicul ”naționalei” americane, vor primi 139 de milioane de dolari în urma unui acord cu FBI, organizație care a fost acuzată de gimnastele din nenumărate generații că nu a gestionat așa cum trebuie ancheta împotriva celui vinovat.

Sursa: SportpeSurse

Check Also

Comunismul Autovehicular – Toate mașinile vor fi obligate din 2024 să aibă tehnologie de limitare a vitezei

Comunismul Autovehicular – Toate mașinile vor fi obligate din 2024 să aibă tehnologie de limitare …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *