Breaking News

Noi reguli europene angajații Glovo, Tazz, Uber sau Bolt

Noi reguli europene angajații glovo tazz uber bolt

Noi reguli europene angajații Glovo, Tazz, Uber sau Bolt

Noua lege introduce o prezumție a existenței unui raport de muncă (în locul unei activități independente), care devine valabilă atunci când sunt observate indicii referitoare la controlul și conducerea desfășurării muncii, conform legislației naționale și a contractelor colective de muncă, având în vedere și jurisprudența UE.

Norme privind gestionarea algoritmilor: Legislația nouă protejează lucrătorii de pe platforme împotriva concedierilor bazate pe decizii luate de algoritmi sau sisteme automate de luare a deciziilor. Platformele digitale sunt obligate să aibă supraveghere umană în deciziile importante care afectează lucrătorii de pe platforme.

Transparență și protecția datelor

Directivele introduc norme care protejează datele personale ale lucrătorilor de pe platforme. Platformele digitale de muncă nu vor putea prelucra anumite categorii de date personale, cum ar fi cele referitoare la starea emoțională sau convingerile personale ale unei persoane.

Eurodeputata Elisabetta Gualmini (S&D, Italia), raportoare a Parlamentului European pentru această directivă, a afirmat “Prin această directivă, până la 40 de milioane de lucrători pe platforme online din UE vor avea acces la condiții de muncă echitabile. Acest acord istoric le va oferi demnitate, protecție și drepturi. Legea va preveni activității independente false și concurența neloială, va proteja adevărata activitate independentă și va introduce norme inovatoare privind gestionarea algoritmilor. Acest aspect va deveni un punct de referință real la nivel mondial. Sunt mândră să spun: Europa își protejează lucrătorii, modelul social și economia.”

Necesitatea normelor europene pentru lucrul pe platformele online:

Comisia Europeană a demarat proiectul de directivă europeană având în vedere faptul că există peste 500 de platforme digitale de muncă active, cu peste 28 de milioane de angajați în acest sector – o cifră estimată să crească la 43 de milioane până în 2025.

Platformele digitale de muncă sunt prezente în diverse sectoare economice, fie că este vorba de activități locale precum transportul persoanelor sau livrarea de alimente, fie de activități online cum ar fi traducerile.
Cu toate că majoritatea lucrătorilor de pe platforme online sunt oficial clasificați ca fiind independenți, aproximativ 5,5 milioane de persoane ar putea fi în mod eronat considerate lucrători independenți, conform analizei Comisiei Europene din 2021.

 

Sursa: Startupcafe

Check Also

Comunismul Autovehicular – Toate mașinile vor fi obligate din 2024 să aibă tehnologie de limitare a vitezei

Comunismul Autovehicular – Toate mașinile vor fi obligate din 2024 să aibă tehnologie de limitare …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *