Într-o emisiune publicată de Forumul Țărilor Nealiniate, economistul Ilie Șerbănescu se află în dialog cu jurnalistul Calistrat Marvin Atudorei și managerul de proiecte pentru tehnologii avansate, Bruno Mihăilescu.
Emisiunea poate fi accesată AICI.
Este o emisiune de arhivă despre dezvăluirile tulburătoare ale lui Ilie Șerbănescu care comentează parcursul prin care România a ajuns o colonie a organizațiilor suprastatale și provoacă cititorul să privească în altă culoare “parteneriatul strategic” pe care România îl are cu Statele Unite ale Americii.
“Nu rezolvăm problema atâta timp cât nu se rezolvă proprietatea”, afirmă economistul. Regulile mondiale de astăzi nu pot fi schimbate decât dacă se recuperează proprietatea, lucru în teorie realizabil prin naționalizare, dar procesul acesta ar stârni represiuni financiare care ar afecta grav economia.
Dolarul – Rege sau Gropar?
Regele actual al economiei internaționale este dolarul, care este tipărit fără să aibă coperire în aur. Casa de cărți construită pe un dolar neacoperit amenință lumea întreagă cu o prăbușire cum nu s-a mai văzut în istorie.
“Războiul în Ucraina este întretinut de bugetul american, iar bugetul american e întretinut în parte de China,” afirmă economistul, dezvăluind modul prin care bonurile de tezaur americane sunt “agonisite” cu atenție de chinezi.
Cu toate că economistul nu crede că dolarul va fi detronat în curând, părerile invitaților sunt mai optimiste, vorbind despre o “dedolarizare” care este mai realizabilă ca oricând acum cu noua ordine multipolară care se creionează în lume.
De la conflictul din Ucraina și sabotajul conductei Nord-Stream, la războiul din Gaza cu epurarea etnică care se desfăsoară sub ochii lumii, evenimentele care au loc în lume par să ne dirijeze spre un scenariu apocaliptic.
Vocea lui Ilie Șerbănescu a fost o voce incomodă, care a generat cele mai sălbatice reacții din partea unei părți a presei mainstream, atacuri împotriva ziaristului apărâd chiar la câteva zile după moartea sa.
Ultimele două cărți publicate de analistul economic sunt: „România, o colonie la marginea Europei” (2016) și „Colonialismul actual și colonia sa România” (2018).