Breaking News

România reglementează utilizarea INSECTELOR în prepararea și comercializarea produselor alimentare.

Senatul a aprobat, marți, în ședința de plen, un proiect de lege inițiat de PSD privind utilizarea insectelor în prepararea și comercializarea produselor alimentare pe teritoriul României.

Au fost înregistrate 64 de voturi în favoarea acestui proiect, în timp ce 10 voturi, din care 9 de la AUR, au fost împotrivă.

În forma inițială, în proiectul de lege de menționa că este vorba despre utilizarea „făinii de insecte”, însă comisia de agricultură din Senat a înlocuit această sintagmă cu „alimente noi utilizate”.

Potrivit legii, pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcție de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parțial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.

„Se interzice prepararea şi comercializarea produselor sub denumirea utilizată inițial, dacă acestea au printre ingrediente alimente noi autorizate. În denumirea produselor se utilizează denumirile legale sau denumirile curente sau denumirile descriptive care conțin în mod obligatoriu una dintre sintagmele ‘cu…’, ‘din…’ urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporția acestuia în produsul finit”, se mai arată în propunerea legislativă.

Pe etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi (larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă) trebuie să se menţioneze că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea, iar menţiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

Legea mai prevede că „produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt nu conţin insecte”.

Sursă: www.incorectpolitic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *