Breaking News

Mafia drogurilor din Marsilia se răzbună atroce. Martor: „Fratele meu a fost ars, prietenului său i-au tăiat picioarele și brațele”

Afacerile cu droguri au înflorit în timpul pandemiei, în ciuda lockdown-ului. Cocaina, heroina și marijuana au adus profituri de miliarde cartelurilor din Europa. În sudul Franței, autoritățile încearcă să oprească fluxul de stupefiante care vin din străinătate. Dar crima organizată le face munca tot mai periculoasă. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Lumea interlopă face parte din viața zilnică a locuitorilor Marsiliei. Estimativ, în acest oraş, drogurile ilegale aduc lunar peste 10 milioane de euro,  bani pentru care bandele luptă cu înverşunare în acest paradis al narcoticelor. 

Răzbunare crudă, cu metode barbare

Marsilia ține prima pagină a știrilor. A izbucnit încă un război între bande. Doar anul acesta au avut loc 16 crime sângeroase. 6.000 de oameni locuiesc aici, pe domeniul Frais Vallon, în nord-estul Marsiliei. Mai mult de jumătate dintre ei sunt săraci. Este zona în care a crescut și Amine Kessaci. Fratele său mai mare a fost ucis, la sfârșitul anului trecut, ca un act de răzbunare în lumea traficanților de droguri. A fost o crimă oribilă.

„Fratele meu a fost ars. Prietenul lui a fost mutilat. I-au fost tăiate picioarele și brațele. Atâta cruzime… O asemenea barbarie nu trebuie să se întâmple în Franța și nicăieri altundeva. E inuman”, spune Amine Kessaci. Fratele său avea doar 21 de ani. Lui Amine încă nu-i vine să creadă. „Nu-mi voi mai vedea niciodată fratele. Din cauza acestui sistem blestemat, din cauza războiului drogurilor. A făcut parte dintr-o rețea, dar nimeni nu merită să moară din cauza asta”, spune tânărul.

Livrări de droguri în sistem drive-thru

Amine are doar 18 ani, dar se comportă ca un primar într-un cartier cu locuințe mizere, școală slabă și perspective puține. El crede că sărăcia îi face pe oameni să intre în rețelele de traficanți de droguri. A înființat o asociație, „Conștiința”, în încercarea de a schimba lucrurile.

Zone întinse din Marsilia sunt conduse de traficanții de droguri. Sunt puncte în care dealerii își vând marfa – în principal canabis – în aer liber. Sunt peste 150 de magazine ilegale, unde se găsește chiar și un fel de meniu cu droguri. Este o afacere uriașă.

Nasser are 21 de ani. Spune că nu are nicio legătură cu drogurile, dar ele fac parte, totuși, din viața de zi cu zi de aici, din Bassens. „E un fel de sistem drive-thru. Oamenii vin cu mașina și drogurile sunt predate pe geam”, povestește Nasser. Nasser spune că traficul de droguri le oferă multor oameni de aici un venit solid. Există puține alternative. „Nimeni nu alege să vândă droguri, pe orice vreme și ferindu-se mereu de poliție. Primesc 100 sau 200 de euro pe zi. Dar nu au de ales”, explică tânărul. 

El spune că acest loc a fost pur și simplu uitat de politicieni și de societate decenii la rând. Clădirile sunt în paragină, iar facilitățile sociale au dispărut demult. Nu este surprins că bandele de traficanți profită de situație.

Război sângeros între bande

Zona Felix Pyat este, de asemenea, un centru binecunoscut al traficului de droguri. Ofițerul de poliție Rudy Manna nu trece pe aici de mai mult de două ori. În caz contrar, oamenii vor începe să arunce cu pietre. Și, cu siguranță, nu ar ieși singur din mașină. „Chiar dacă vin trei polițiști, e complicat. Facem asta doar în caz de urgență și atunci primim ajutor, pentru că situația poate degenera rapid, e foarte periculos pentru ofițerii de poliție”, spune Rudy Manna.

El susține că poliția a reținut traficanți de pe stradă, în ultimul an. Au început să aresteze mai mulți oameni. Dar situația s-a schimbat prea puțin până acum. Mare parte din canabisul vândut în Marsilia ajunge aici prin port, explică jurnalistul Xavier Monnier. Investighează de ani buni lumea drogurilor „Sunt patru sau cinci clanuri în Marsilia care controlează traficul cu droguri și care se află în competiție. Sunt războaie teritoriale și sunt folosite arme de foc”, relatează Xavier Monnier. Sunt mulți bani în joc, spune el – între 10 și 15 milioane de euro lunar.

Plan de 1,5 miliarde de euro pentru Marsilia

Un plan de urgență al statului, în valoare de un miliard și jumătate de euro, ar trebui să transforme Marsilia într-un oraș mai sigur, să îmbunătățească sistemul de învățământ și să dezvolte infrastructura. Amine speră că nu vor fi doar promisiuni goale. Tocmai s-a întors de la Paris, unde a vorbit cu politicieni despre un parteneriat cu asociația sa. E optimist. „Cred… nu, sunt sigur că putem schimba lucrurile. Nu avem de ales. Dacă nu, ne confruntăm cu moartea sau trebuie să trăim în această mizerie. Politicienii trebuie să ne asculte, să ne lase să ne facem treaba, să facem campanie și să ia măsuri pentru cartierele noastre”, spune tânărul Amine Kessaci.

Sursă: www.digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *